🥔 Guia de varietats de patates i els seus usos culinaris

Imatge de patates

Les patates no són totes iguals! De fet, depenent de la seva varietat, poden tenir més o menys midó, una textura més o menys ferma i una pell més o menys gruixuda. Per aquest motiu, aquestes diferències fan que algunes siguin millors per a un tipus de cuina que no pas per a un altre.

Així doncs, a continuació, et mostrem una selecció de les varietats més comunes i et recomanem per a què les pots utilitzar.

📥 Descarrega la guia (PDF)

🟢 Patates FERMES (baix contingut de midó / alta aigua)

Són les més fermes i compactes, mantenen bé la forma quan es cuiten i són ideals per a preparacions on no vols que es desfacin.

Millor per: Amanides, guisats, bullides, al vapor sense desfer-se, fondue o estofat lleuger.

🟡 Patates UNIVERSALS (midó mitjà / aigua equilibrada)

Són les més versàtils, bones per a gairebé qualsevol preparació. Mantenen la forma però no són excessivament farineres.

Millor per: Guisar, fregir, bullir, roastar al forn, tostar.

🥔 Àgata

🟠 Patates FARINERES (alt contingut de midó / baixa aigua)

Són suaus i farineres, perfectes per a preparacions que requereixen una textura més desfeta o cremosa.

Millor per: Puré, al vapor, gratinades, bullides per a amanides (si no et molesta que es desfacin una mica).

🥔 d'Orís blanca (de buffet)

🔴 Patates de PEL ROGENCA (generalment universals o farineres)

Tenen una pell més gruixuda i una carn groga o daurada. Són molt aromàtiques i són molt populars en cuina mediterrània.

Millor per: Freir (xips, patates rostides), bullir, guisar, al forn.

✅ Taula resum: Varietats i usos

Varietat Tipus Textura Millor per...
Àgata Universal Fermesa Truita, guisats, bullides
d'Orís blanca Farinera Suaulenta Puré, truita suau
Charlotte Universal Ferma Amanides, guisats
Ratte / Chérie Ferma Molt ferma Amanides, fondue
Russet Farinera Farinera Puré, gratin
Desiree Universal Fermesa Roastar, fregir
Red Pontiac Universal Fermesa Xips, patates rostides

📝 Consells de cuina

Comparteix aquesta recepta

Facebook Twitter/X WhatsApp Email

Fes clic a una icona per compartir la recepta!